Heta Arbeten utbildning – en förutsättning och ett krav för många verksamheter

Det finns många arbeten där man behöver utföra brandfarliga aktiviteter. En del av dessa görs i kontrollerade miljöer men många gånger så måste de utföras hos en kund eller en ny byggarbetsplats. Detta gör den brandfarliga aktiviteten extra riskabel. För att undvika olyckor har försäkringsbolagen och brandskyddsföreningen gått ihop och skapat en utbildning som behandlar just denna typ av "Heta Arbeten".
Vad räknas som Heta Arbeten?
Alla typer av arbeten där det bildas gnistor eller uppvärmning, exempelvis vid lödning, skärning, arbete med sliprondell och mycket mer. För att dessa arbeten ska utföras på ett säkert sätt måste personalen skickas till en Heta Arbeten utbildning. Här får deltagarna lära sig hur de ska arbeta för att minimera riskerna.
Utbildningen, som kan ta mellan en till två dagar, lär bland annat ut brandkunskap, säkerhetsregler, hur man organiserar en tillfällig arbetsplats och mycket mer. Dessutom får deltagarna prova att släcka en eld. När den teoretiska och praktiska delen är över måste deltagarna göra ett prov. Får de godkänt på provet kommer deras Heta arbeten certifikat att skickas som ett brev på posten.
Detta certifikat är inte bara "bra att ha", det är ett krav som försäkringsbolagen ställer för att försäkringen ska gälla. Anledningen till att certifikatet finns är för att försäkringsbolagen och brandskyddsföreningen ansåg att det förekom för många bränder på tillfälliga arbetsplatser, något som kostade både liv och pengar. För att lösa detta problem utvecklade bägge bolagen denna utbildning tillsammans. Sedan lanseringen av certifikatet har bränder på tillfälliga arbetsplatser gått ned drastiskt. Certifikatet är inte livslångt, det är bara giltigt i fem år. Därefter måste hetarbetaren genomgå utbildningen igen och bli certifierad på nytt. Anledningen till detta är enkel, det utvecklas nya regler och arbetsmetoder som måste läras ut.         
Vart kan jag hitta utbildningen?
Det beror på vart du bor. Det enklaste är att hitta ett brandskydd företag i närheten. Dessa företag erbjuder nämligen ofta denna utbildning. Du kan alltid höra av dig för att se vad det kostar att boka in en utbildning. Är ni flera företag som går ihop går det oftast att få till en bra deal. Då kan ni dela på ett utbildningstillfälle och utföra utbildningen i en stor gemensam lokal. Naturligtvis går det även att boka in en utbildare som kommer till företagets egna lokaler och lär ut på plats. Ibland kan det till och med vara att föredra.

Comments

Popular posts from this blog

Behöver du hjälp att montera pooltrappa i Göteborg med omnejd? Vi har tipsen!

Luxury Spa Design Tips for a Quality Spa

När används en tandkrona?