Sluta grubbla, ut och gå. Vandringsturer kan bli din nya favoritsemester


Ibland föreställer man sig att resan till Thailand eller USA kommer att förändra allt. Det är ju så långt borta! Andra tidszoner, med mycket att välja mellan på resmålet, och både berömda och intressanta platser som är värda ett besök. Men frågan är ju om du kan uppnå samma sak med en resa inom Europa, där du är aktiv, gör nya bekantskaper och slipper det trassel som det alltid är med långresor. Hur låter det med en vandring i Andorra, till exempel?

Även om du varit i Alperna för skidåkning eller på sommaren, kommer du att bli förvånad över detta lilla och mycket fascinerande land. Det ligger i Pyrenéerna där det oftast är soligt väder i den omväxlande naturen. Ibland arrangeras fotoveckor till denna inspirerande plats. Då får du hjälp att fila på dina kompositioner och din teknik! Är du kanske istället intresserad av fågelskådning är vandringsresor ofta en vinnande lösning, inte minst om du reser tillsammans med någon som är lite mindre fascinerad än du själv. Det finns mycket annat att ta in, när man är mitt i naturen tillsammans med andra!

Landet har formats av glaciärer i århundraden. När de försvann lämnade de 80 sjöar bakom sig i bergen och är nu en riktig magnet för turister och andra som ägnar sig åt vandring i Andorra. Lustigt nog finns det gått om fin-shopping här, med många märkesbutiker. Landet är nämligen en taxfree-zon. Det självständiga landet har två statsöverhuvuden, den spanske kungen och presidenten i Frankrike!

Om du har bestämt dig för att hålla till i Europa så ligger även Italien bra till och deras västra ö är mycket lämpad för dig som vill testa en vandring på Sardinien. Här pratar vi om en rik historisk miljö med närmare 8 000 arkeologiska fynd, till exempel gravar och fästningar. Här har alltså funnits människor i tusentals år, trots att flera ganska svårtillgängliga bergsområden. Gennargentubergen är ett sådant, unikt område. Här finns spännande grottor som kan vara värda ett besök också, som till exempel Grotta di Nettuno och Grotta su coloru. Det italienska köket är välbekant, men under en vandring på Sardinien får du kanske möjlighet att testa grillad spädgris, porcetto sardo? Även att prova formaggio marcio låter som något av en utmaning, eftersom namnet uttyds ”rutten ost”.

Generellt om du har planer på att boka den här typen av resa finns några punkter att ta ställning till. Vilken årstid passar dig bäst att åka? Hur höga berg vill du bestiga? (Med andra ord, hur tuffa ansträngningar vill du ta dig an?) Vilken budget har du och sist men inte minst, hur står det till med din kondition? Som med alla typer av resor kan det också ha betydelse vilket språk du talar, vilken typ av mat du gillar och hur många timmar i luften du tycker känns ok.

Comments

Popular posts from this blog

Behöver du hjälp att montera pooltrappa i Göteborg med omnejd? Vi har tipsen!

Luxury Spa Design Tips for a Quality Spa

När används en tandkrona?